Állandó Programok

borostyanBorostyán Borozó és Tájház
(Landhaus, country house )
Cím/adresse/adress: Törökszentmiklós
Köztársaság út 39.)

2005-ben varázsolták újjá a tulajdonosok, s összegyűjtötték a múlt századi paraszti élet kellékeit.


Szentháromság Római Katolikus Templom
(Kirche, Church)
Cím/adresse/adress:
Cím: Törökszentmiklós, Ipolyi Arnold tér 1.
Tel: 06-56/394-205

Szentháromság Római Katolikus Főtemplom kevert román stílusban az elpusztult török vár helyén épült. A millennium évében ünnepelte 100 éves jubileumát, ekkorra teljesen felújították az előtte lévő Ipolyi Arnold térrel együtt, mely szabadtéri rendezvényeknek is otthont ad. A kéttornyú, háromhajós, félköríves szentélyű csarnoktemplomot Aigner Sándor tervezte.
58 méteres tornyával, gyönyörű belső festményeivel a Közép-Tiszavidék egyik legimpozánsabb temploma. Akusztikája miatt kiválóan alkalmas zenei hangversenyek rendezésére.

kkapolnaKálvária Kápolna (Kirche, Church)
Cím/adresse/adress:
Törökszentmiklós, Kossuth Lajos u. 253.

Kálvária Kápolna Törökszentmiklós legrégibb épülete.1756-1761 között építette Almás János a Kálvária-dombon. 1948-ban XII. Pius pápa Fájdalmas Szűz Mária-szobrot küldött a magyar népnek, melyet Mindszenty József bíboros helyezett el a kápolnában, amely így kedvelt búcsúhely. A város legrégebbi épülete, amelynek belső falfestése kalocsai mintájú.

 

Református Templom (Kirche, Church)
Cím/adresse/adress:

Törökszentmiklós, Kossuth u. 114.

A Református Templom késő – barokk stílusban épült 1787-89 között a galériás homlokzat előtti toronnyal, Rábel Károly gyöngyösi építész tervei alapján. A templom orgonája 1861-ben készült. Az egyházi ünnepek, istentiszteletek mellett orgonahangversenyek, komolyzenei esteknek, rendezvényeknek is otthont ad. Az épület műemlék jellegű.

hgyujtemenxy

Helytörténeti gyűjtemény
Cím/adresse/adress:
Törökszentmiklós, Almássy u. 20.

Az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ Helytörténeti gyűjteménye az Almásy úton egy szép polgári házban kapott otthont, gyűjtőkörébe a város és környékének története, néprajza tartozik, gazdag kiállítási anyaggal. A gyűjtemény felöleli a város régészeti emlékeit az őskortól a török korig. A helyi lakosok által 1966ban létrehozott gyűjteményben mintegy 5 ezer dokumentum és tárgyi emlék szerepel. Állandó kiállításán bemutatják többek között a ma már nem létező török kori vár makettjét.

Tűzoltótorony
Cím/adresse/adress:
Törökszentmiklós Kossuth Lajos út. 135/a

A Törökszentmiklósi Önkéntes Tűzoltótestület 1875. január 15-én alakult meg. A tűzoltótorony 1896-ban, a magyar honfoglalás millenniumára készült el.

 

almasy-kastely2        Almásy Kastély
Cím/adresse/adress:almasy-kastely
5200 Törökszentmiklós, Szenttamás puszta
(Előre egyeztetett módon csütörtökönként látogatható)

 

Kossuth tér:
Víztorony

A víztorony az elmúlt évtizedek alatt a város egyik jelképévé vált. Építési munkái 1926-ban kezdődtek meg Lipták János tervei alapján.

 

Kossuth-szobor

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye első Kossuth-szobra, 1904. október 23-án került felállításra több ezer fős népünnepély keretében, amelyet Kossuth fia, Kossuth Ferenc is megtisztelt jelenlétével. Az alkotó a kor ismert, és elismert művésze Horvay János volt, a költségek 14 ezer koronát tettek ki. Ez városunk első világi szobra. A felállítást Szabó István rektor kezdeményezte.

hosokszA Hősök szobra

Az I. világháború 925 elesett törökszentmiklósi katonájára emlékezik, vitéz Székely Károly alkotása. Az avatóünnepséget 1928. október 7-én tartották meg. A korabeli sajtó szerint ez az ország legszebb(!) első világháborús emlékműve.

 

Kengyel

Szélmalom-domb a műemlék szélmalommal:

A malmot az 1850-es években egy kunhalomra építették. A 15 méter magas tégla épületet, kúp alakú, fa zsindely fedésű tetőszerkezettel építették. A malom 1945-ig működött. A malom felújítása az 1980-as években kezdődött el, akkor a fa zsindelyfedést cserélték le. A további jelentős felújításra éveket kellet várni, ugyanis 2003-ban kapott a malom új szélvitorlákat. A malom felújítási terveit Dr. Pongrácz Pál készítette.

A belseje, négy szintre tagolódik, a berendezését 2008-ban egy pályázaton nyert pénzből korhűen felújították, a szomszédságában álló Régi Iskola épületével együtt. Mindkét épület ingyenesen látogatható, az ott dolgozó gondnok fontos információkkal látja el az érdeklődőket.

Református templom:

1929-ben épült. Háromszintes tornya a homlokzat előtt áll.

Római katolikus (Jézus Szíve-) templom: 

193436 között épült.

Baghy-majori római katolikus kápolna.
A kápolnát a Baghy család építette saját részükre. A kápolna alatt található a család kriptája, ahol a Baghy család leszármazottjai nyugszanak. Utoljára 2002-ben Baghy Andrásnét temették a családi nyughelyre. Sajnos állapota eléggé leromlott, de a család ma is élő leszármazottjai szívükön viselik a kápolna sorsát, és folyamatos anyagi támogatásukat adják, hogy ez a kis “ékszerdoboz”, ahogyan sokan nevezik fennmaradjon az utókor számára is.. A mai napig a kápolna hátsó két tornyának felújítása készült el, és mind a három torony új lemezfedést kapott

Fegyvernek

Pusztatorony

(gótikus templommaradvány, 1480 körül épült)

 

 

 

 

Római katolikus templom

Romantikus stílusban. Tervezte Gerster Károly Frey Lajossal, Kauser Lipóttal (186263)

Református templom
(1928)

Szapárfalvi új katolikus templom
(1992)

Nepomuki Szent János szobra
(barokk, 1775)

Kálvária Domb

…A Magyar Tudományos Akadémia által elismert módszerrel, Fegyvernek Város Önkormányzata kivizsgáltatta a dombot, hogy a mende-mondának végére járjunk hivatalosan. A mérések nagyon pozitív eredményeket hoztak, a földsugárzás valóban létezik és a domb tetején nagyon magas értékkel rendelkezik. A földsugárzás jótékony hatásaival különböző újságok, műsorok internetes oldalak foglalkoznak, de a következő számokban ismertetjük hatásait. Érdemes azért helyén kezelni a dolgokat és maradjunk a földön, nem gyógyító és nem csoda hanem „gyógyhatású” ezért jótékony hatással bírhat az emberi testre. Hasonló, mint a termálvíz vagy az ásványvíz a földsugárzásban kellemesen megfürödhetünk, elnyújtózkodhatunk, a Kálvária domb friss levegőjéből nagyokat kortyolhatunk és közben nagyon jó hatással van testre és lélekre egyaránt. 

Szapáry-Schwarz-kastély
Cím/adresse/adress:
5213 Fegyvernek, Angolkert út 1.

A kastélyt Szapáry gróf építette, pontos építésének időpontja nem ismert, 1861-es térképeken már szerepelt. A Schwarcz család tulajdonába 1871-ben került, 1883-84 után lebontatta és helyére új kastélyt építettet.

A II. világháború után pedig állami tulajdonba került.

Tiszatenyő

Faluház
Cím/adresse/adress:
Kossuth út. 13.

A településen működő Hagyományőrző Csoport 2001-ben rendezte be a Faluházat, ahol folyamatosan megtekinthető kiállító terem áll az érdeklődők rendelkezésére. A házban felállított szövőszéken bárki elsajátíthatja a szőnyegszövés fortélyait. Az udvaron lévő kemencében népi ételek is elkészíthetők.

Kopjafa

1996-ban a honfoglalás

ezeregyszázadik évfordulója alkalmából avatták fel a kopjafát a Polgármesteri Hivatal udvarán.

Szent István szobor
Szent István park

Tiszapüspöki

Szabadstrand


Római katolikus templom

A Szent Márton templom 1769-ben épült barokk stílusban Franz Jószef egri építész tervei alapján Eszterházy Károly püspök megrendelésére, aki a település földesura volt.

 

 

 

 

 

 

 

Szajol

Szajoli Katolikus Templom

 

Római Katolikus Templom – Szajol. 1744-ben templomot építettek a megroskadt fatemplom helyén. Ez a templom nyolcvan évig állt, ekkor azonban megdőlt a falazata, életveszélyessé vált. 1833-ban építettek új templomot közadakozásból.

Szajoli Református Templom
A településen nem volt református templom, a hívők összejöveteleiket az un. “Cecei” iskolában tartották. A községtől ajándékba kapott területen a Törökszentmiklósi Református Egyházközösség, 1997-ben elkezdte az építkezés. A település első református templomát 2002.augusztus 18-án                                                                      ünnepélyes keretek között adták át.

Szent István szobor

Györfi Sándor alkotását 2000-ben avatták fel a szajoli Rózsák terén. Az egész alakos bronz szobor 220 cm magas süttői mészkőből készült talapzaton áll.

 

 

 

Nepomuki Szent János szobor

Helyi védettséget élvez a népiesen festett barokk szobor a Fő utca és az Erkel tér sarkán. Nepomuki Szent János, a vízen járók védőszentjének szobra szajoli hívők adakozásából készült 1876-ban.

 

 

Vasúti baleset áldozatainak emlékműve

A szajoli vasúti baleset a magyar vasút történetének egyik súlyos balesete volt 1994. december 2-án, amikor 16 óra 46 perckor kisiklott a Szajol állomáson áthaladó NyíregyházaNyugati pályaudvar között közlekedő gyorsvonat második kocsija, majd a kocsik kb. 110 km/h-s sebességgel egymásba, illetve az állomásépületbe rohantak. 27-en a helyszínen vesztették életüket, négyen a kórházban haltak meg, 52-en pedig kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedtek.

Sétáló tanösvény
A szajoli Sétáló tanösvény közvetlen környezetünk élővilágát mutatja be. Egy kellemes délutáni séta vagy hétvégi kirándulás alkalmával érdemes meglátogatni a városi Szabadidőpark mellett kialakított interaktív tanösvényt.
A táblák leírásainak segítségével megismerjük a terület növény- és állatfajainak legjellemzőbbjeit, az ismeretszerzést pedig segítik a táblákba épített játékok és a satírozók. A tábla szövegeinek megírását és a képanyag összeállítását is a Stúdió végezte.


Az interaktivitásra épülő tanösvényen satírozótáblákat, memória táblát, madárszárnyfesztáv-mintákat, tanösvénytáblába épített forgatós oszlopot, valamint forgatható kockákat próbálhatunk ki.